[split_line_heading]

Sauvignon Blanc

[/split_line_heading]
Sauvignon Blanc este unul dintre cele mai populare vinuri albe, fiind apreciat pentru prospeţimea lui, care se datorează nivelului ridicat de aciditate şi a cantităţii mici de zahăr.
Strugurii Sauvignon Blanc îşi au are originea în aceeaşi regiune ca şi cei mai populari struguri roşii, Cabernet Sauvignon şi Merlot, regiunea Bordeaux din Franţa. În Bordeaux, strugurii ar fi primit denumirea de Sauvignon Blanc de la cuvântul francez sauvage, care înseamnă sălbatic, deoarece aceşti struguri au crescut ca o buruiană în întreaga regiune. În loc să îi fermenteze şi să îi îmbutelieze, vinificatori din Bordeaux au ales să folosească Sauvignon Blanc în amestecurile lor de vinuri albe şi de a-i folosi pentru a face vinul Sauterne.
Din Bordeaux, strugurii au călătorit în partea de nord în regunea Sancerre. În Sancerre, Sauvignon Blanc a fost plantat şi cultivat în scopul de a face un vin pentru care ar fi singurul ingredient. Totuşi, în loc să numească vinul Sauvignon Blanc, după strugurii din care a fost făcut, francezii au ales să numească vinul Sancerre, după regiunea în care s-a născut. În secolul XX, Sancerre a devenit foarte popular în bistro-urile din Paris şi incredibil de popular în baruri, datorită capacităţii sale de a merge extrem de bine cu sau fără mâncare alături.
De la viaţa de noapte din Paris, Sauvignon Blanc a călătorit în întreaga lume şi a găsit un alt campion în Noua Zeelandă, care a făcut, în cele din urmă, numele de struguri cunoscut în întreaga lume. În anii 1980, puţini au auzit de numele Sauvignon Blanc, deşi mulţi consumau acest vin când beau Sancerre. Sauvignon Blanc a devenit cunoscut sub acest nume în momentul în care vinurile din Noua Zeelandă au ajuns pe piaţa internaţională, fiind vinuri vibrante, răcoritoare şi, mai ales, accesibile.
Indiferent că se numeşte Sancerre sau Sauvignon Blanc, este cunoscut ca un vin revigorant, sec, cu un nivel mare de minerale şi note de ierburi aromatice. Peste tot în lume, inclusiv în Franţa, vinul este rareori maturat în stejar, vinificatorii preferând să prezinte caracteristicile proaspete şi fructate ale strugurilor.
Ce caracterizează acest soi este simplitatea sa și faptul că aromele sale sunt rareori ascunse în fundal. De asemenea, există o corelație deosebit de strânsă între aromele percepute și descrierea lor, făcând Sauvignon Blanc un vin ideal pentru a începe lecțiile de degustare de vin.
Aromele clasice de Sauvignon Blanc variază de la iarbă, urzică, frunze de coacăze negre și sparanghel la mere și coacăze verzi, precum și la alte note mai ezoterice, cum ar fi mirosul marcării teritoriului de către motani șau al țevii de la pușcă. Acesta din urmă este un semn al unui vin de la Pouilly-Fumé, unde aroma de piatră lovită (cunoscută aici ca pierre à fusil) derivă din prezența unor niveluri ridicate de chertă în solurile calcaroase locale. Acest efect este atât de pronunțat și consistent încât Sauvignon Blanc a fost cândva cunoscut sub numele de Blanc Fumé în această parte a Loirei.
Când este combinat cu Semillon, așa cum este în majoritatea vinurilor Bordeaux blanc, Sauvignon se găsește în unele dintre cele mai fine vinuri albe din lume. Deși, în general, o componentă minoră, ea joacă, de asemenea, un rol important alături de Semillon din Sauternes, cel mai apropiat varietate ajungând la capătul de sus al spectrului de vinuri. Începând cu anii 1970, această asociere a devenit asamblajul alb de bază în regiunea Rîului Margaret din Australiei.
O viță relativ robustă și viguroasă (care îi explică popularitatea printre viticultori), Sauvignon blanc se adaptează ușor la toate tipurile de medii de cultivare. Deoarece se maturizează devreme, poate fi cultivat într-un climat relativ rece, valea Loirei fiind cel mai evident exemplu,în timp ce aciditatea naturală ridicată îi permite să mențină un nivel de prospețime chiar și în zonele mai calde. Cu toate acestea, pentru a obține tipicitatea care caracterizează cel mai bine vinul Sauvignon Blanc, este nevoie de un teroir mai rece, în mod ideal, cu un soare puternic persistent și o perioadă de recoltare uscată.
Ciudat după aparența sa verzde deschis Sauvignon-ul Blanc are multe în comun cu Cabernet Sauvignon care prezintă o pieliță închisă, nu doar numele și regiunea din care provin. Aromele de pepene galben și sparanghel detectabile în vinurile produse din ambele soiuri se găsesc până la compușii de aromă de metoxipirazină prezente în ambele vinuri. De asemenea, amble plante sunt viguroase care produc randamente generoase și sunt înclinate să producă canopii prea dense în climă mai rece. Cele două soiuri sunt, de fapt, legate genetic, Sauvignon Blanc devenind părinte pentru Cabernet Sauvignon după o încrucișare naturală cu Cabernet Franc într-o podgorie Bordeaux din secolul al XVIII-lea. Atât Sauvignon-ul Blanc cât și Cabernet Sauvignon-ul au devenit acum două dintre cele mai răspândite soiuri de viță de vie din lume.
[nectar_video_lightbox link_style=”play_button_with_text” nectar_play_button_color=”Default-Accent-Color” font_style=”h4″ video_url=”https://www.youtube.com/watch?v=cbcqx92XfUo” link_text=”VIDEO – Sauvignon Blanc”]