[split_line_heading]

Riesling Italian

[/split_line_heading]
Riesling italian se cultivă în România în multe centre viticole ca soi pentru vinuri superioare. În patru centre viticole participa la obținerea de vinuri spumante. Gustul ușor acidulat, îl face atrăgător, imprimându-i multă personalitate. Se produce într-o gamă largă, de la sec până la demi-dulce și chiar dulce, dominant fiind însă tipul sec.
Originea acestuia este incertă, unii ampelografi afirmând că este originar din Germania de pe valea Rhinului, alții din Italia sau din Austria, regiunea Steyr. Comparativ cu ruda sa Rieslingul de Rhin, este considerat net inferior de către specialiști, dar asta nu îl împiedică să fie extrem de cultivat în România.
Datorita insusirilor sale, Rieslingul italian s-a raspandit in aproape toate podgoniile tarii, detinand din punctul de vedere al suprafetei, locul al 2-lea. Vinul de Riesling italian nu este usor de recunoseut; nu poate fi considerat un vin cu aroma primara. Vinul e cunoscut ca vin sec, ,,curat" si sobru. Vinificat eu grija, el are o aroma de fermentare foarte placuta. El trebuie consumat mai ales ca vin tanar alaturi de peste sau difenite preparate de legume dar si Rieslingul italian de 2-3 ani este un vin excelent. La 6-10 ani, un Riesling italian isi pierde prospetimea si isi diminueaza savoarea. Pentru insusirile sale de productivitate si calitate constanta, este de presupus ca soiul Riesling italian isi va mentine locul de frunte intre soiurile cultivate in Romania, dar este greu de crezut ca el va avea vreodata sanse reale de a se impune ca vin destinat exportului.
Strugurii sunt mici spre mijlocii, cilindrici, cu prima ramificație detașată de restul ciorchinelui și boabele așezate foarte des pe ciorchine. Bobul este mic, sferic, cu pielița subțire, de culoare verde gălbui, cu punctul pistilar persistent și evident. Are perioada mijlocie spre lungă de vegetație (170-185 zile, vigoarea de creștere este mijlocie și fertilitatea ridicată, 80-85% lăstari fertili. Maturează foarte bine lemnul lăstarilor și diferențiază mugurii de rod de la baza coardei pretându-se la tăierea speronată. Maturarea deplină se realizează la 3-4 săptămâni după soiul Chasselas doré (epoca a IV-V-a). Soiul Riesling italian se caracterizează printr-o mare plasticitate ecologică, cultivându-se cu rezultate bune în aproape toate podgoriile. Ca urmare, soiul Riesling italian asigură o gamă largă de vinuri: seci, demiseci, demidulci, sau poate fi folosit ca materie primă pentru spumante, ori distilate învechite din vin.
Are culoare galben verzui si este un vin mai acid, sobru, barbatesc, echilibrat, vioi si reconfortant. Aroma si buchetul amintesc de fructele mediteraniene si de mirosul fanului cosit. Gustul aminteste de cel al piersicilor lasand in final o usoara amareala placuta. Datorita aciditatii crescute se recomanda la preparatele de peste gras, carne de pasare si fructe de mare.
[nectar_video_lightbox link_style=”play_button_with_text” nectar_play_button_color=”Default-Accent-Color” font_style=”h4″ video_url=”https://www.youtube.com/watch?v=cbcqx92XfUo” link_text=”VIDEO – RIESLING ITALIAN”]