[split_line_heading]

Chardonnay

[/split_line_heading]
Chardonnay s-a născut în regiunea Burgundia din Franţa, unde este cunoscut sub numele Alb de Burgundia, unde a câştigat o mare recunoaştere pentru eleganţa sa.
Denumirea soiului Chardonnay vine de la comuna franceză Chardonnay departamentul Saône-et-Loire din Burgundia, unde de secole se strâng roade bogate.
Analiza modernă a amprentei ADN, efectuată la Universitatea Davis din California, arată că Chardonnay este rezultatul unei încrucișări între soiurile de struguri Pinot Blanc și Gouais blanc.
Se crede că romanii au adus Gouais blanc din Balcani. Fiind cultivați pe scară largă de către țăranii din estul Franței alături de strugurii aristocratici francezi Pinot Blanc s-a creat posibilitatea de încrucișare a acestor struguri. Având în vedere că cei doi părinți s-au îndepărtat genetic, au apărut o serie de hibrizi carea au fost selectați pentru înmulțire în continuare. Această încrucișare "de succes" pe lângă Chardonnay a mai adus și fratele său Aligote și alte soiuri.
Chardonnay este cel mai popular vin alb la nivel mondial. Dacă mergeţi în orice regiune viticolă din lume veţi găsi cel puţin o cramă unde se cultivă aceşti struguri. Chardonnay este un vin care poate fi simplu sau regal, îmbătrânit mai mulţi ani sau consumat imediat.
Imediat după creşterea popularităţii Chardonnay, vinificatorii din regiunea Champagne au început să cultive aceşti struguri, folosindu-i ca ingredient dominant pentru vinurile lor spumante.
În timp ce erau cultivaţi în aceeaşi ţară, strugurii Chardonnay aveau o caracteristică foarte diferită în regiunea Champagne decât în Burgundia.
Cu răspândirea acestui soi de struguri în întreaga lume, vinificatorii au descoperit că în zonele cu o climă caldă strugurii care cresc aici sunt plini de arome tropicale, în timp ce în zonele cu un climat mai rece, strugurii au arome de măr, dar şi arome tomnatice, cum ar fi ciupercile sau mirosul frunzelor galbene căzute.
Soiul a pătruns în sortimentul românesc în perioada postfiloxerică. Se cultivă cu cele mai bune rezultate pe solurile calcaroase. Se bucură de o foarte bună apreciere vinurile seci de Chardonnay, caracterizate prin finete și aromă discretă.
Având în vedere varietatea strugurilor care pot fi produşi în întreaga lume, băutorii de vin practic au un Chardonnay pentru fiecare sezon sau ocazie. Acest soi permite vinului Chardonnay să meargă extrem de bine şi simplu în timp ce staţi afară pe o terasă vara, sau chiar într-o noapte rece de iarnă, alături de o tocană consistentă.
O problemă cu care s-au confruntat în trecut atât producătorii cât şi consumatorii de Chardonnay a fost legată de procesul de îmbătrânire al acestui vin. Pe lângă faptul că acest soi de struguri este unul versatil, producătorii de vin au descoperit, de asemenea, că poate fi îmbătrânit în butoaie de stejar. Puţină aromă de stejar asupra vinului Chardonnay este un lucru foarte bun – creează gustul delicios, specific vinurilor din zona Burgundia, dându-i o notă uşoară de vanilie. Dacă vinul este îmbătrânit prea mult în butoi de stejar, acesta capătă însă un gust neplăcut.
[nectar_video_lightbox link_style=”play_button_with_text” nectar_play_button_color=”Default-Accent-Color” font_style=”h4″ video_url=”https://www.youtube.com/watch?v=cbcqx92XfUo” link_text=”VIDEO – CHARDONNAY”]